• Română
    • Русский
    • English

Puzzle – o metodă eficientă de dezvoltare a copilului

 Despre beneficiile acestora am vorbit în articolul precedent, iar acum vă vom oferi câteva argumente în plus care vă vor convinge că puzzle-urile au efecte pozitive, mai ales asupra copiilor. Atunci când vine vorba despre jocurile educative, majoritatea părinților vor fi de acord că din primii ani de viață e bine ca picii lor să rezolve puzzle-uri. În procesul captivant de rezolvare a acestora, copilul descoperă noi orizonturi, posibilități și își dezvoltă multe laturi ale personalității.

Pentru ca puzzle-urile să-și facă efectul și să fie cu adevărat utile, complexitatea acestora trebuie să corespundă vârstei. Respectiv, copiilor mici, care abia fac cunoștință cu lumea înconjurătoare și învață să-și coordoneze mișcările și gândurile, trebuie să le dați cele mai simple puzzle-uri, cum ar fi puzzle-urile moi cu elemente foarte mari sau imaginile-decupaj, în care trebuie asamblate câteva elemente de bază. Acest lucru îi va ajuta să se orienteze în spațiu și să prindă firul logic al problemei.

Ulterior, când aceștia au deprins cum să unească elementele simple, puteți trece la jocuri mai complicate, cum ar fi cuburile cu imagini. Puzzle-urile rămân a fi destul de ușoare, complexitate însă adaugă faptul că sunt mult mai multe fețe cu imagini diferite, iar copiii trebuie să o aleagă pe cea potrivită și să o amplaseze în poziția corespunzătoare. Această experiență îi va face să perceapă faptul că sunt mai multe posibilități și variante, iar ei vor trebui să o aleagă pe cea care corespunde întregii imagini.

Când vârsta copilului este potrivită pentru a-l provoca să rezolve puzzle-uri mai complicate, puteți să-i faceți cunoștință cu puzzle-urile clasice, începând de la imagini formate din nouă piese și avansând în funcție de performanțele pe care le înregistrează acesta.

Aici vine momentul în care și maturii se lasă fermecați de această joacă și petrec ore întregi asamblând puzzle-uri. Datorită acestui lucru, părinții și copii au ocupație comună și petrec timpul împreună. Acest lucru consolidează relația dintre aceștia și-i fac pe copii să aibă încredere în părinți și să le urmeze exemplul.

Mai mult ca atât, după ce ați realizat împreună un puzzle mai mare, îl puteți pune în ramă și atârna pe perete. Astfel, copilul Dvs se va simți mândru de faptul că a realizat împreună cu părinții lui un decor pentru casă.

Totuși, pentru ca asamblarea puzzle-urilor să fie cu adevărat utilă, trebuie să respectați și câteva reguli simple. Dacă este vorba despre un puzzle mare cu multe piese mici, străduițivă să-l realizați la lumina zilei pe o suprafață albă. La fel, nu este recomandat să petreceți mai mult de două ore pe zi, pentru că este un proces destul de extenuant. În rest, cu multă răbdare și ambiție, veți rezolva chiar și cele mai complicate puzzle-uri. Apropo, înregistrarea pentru Puzzle Day 2017 este deschisă. Vă puteți înregistra aici.