Istoria jocului de puzzle
S-ar părea că ideea jocului e simplă: să tai imaginea în detalii, să le amesteci și să asamblezi din nou imaginea din bucățile tăiate.Această idee a fost realizată în 1761, la Londra. Comerciantul de hărţi geografice John Spilsbury cauta o modalitate prin care sa le uşureze copiilor învăţarea geografiei.
A luat o bucată de placaj alb-negru pe care era conturată o hartă și a decupat atent urmarind granitele fiecarui stat și le-a lipit pe panouri subţiri din lemn fin. Fiecare piesa a fost specială și foarte vag semăna cu piesele din puzzle-uri din zilele noastre. Formarea continentului european din statele (piesele) componente devenea astfel o ocupaţie foarte interesantă, pe care copiii o practicau din plăcere, fără sa realizeze ca astfel capătă cunoştinţe solide în geografie. Desigur, acum acest fapt pare ridicol, dar la acel moment acest puzzle avea o popularitate colosală, în ciuda faptului că costul lui era destul de scump: prețul unei jucării egala cu salariul lunar al unui muncitor. Și detaliile imaginii nu se țineau împreună foarte bine. Tradus din engleză cuvântul “puzzle” înseamnă “ghicitoare, șaradă”.
Un timp îndelungat puzzle-ul a fost folosit ca material didactic pentru lecţii de geografie, matematică și limba maternă. Treptat, au început să fie folosite și alte imagini: portrete, bătălii istorice, chiar și evenimente biblice.
În secolul al XIX-lea puzzle-ul a început sa se raspândească rapid și în America. Acest lucru s-a datorat odată cu introducerea puzzle-urilor pe suport de carton, și a redus considerabil prețul producţiei. Pentru a cumpăra un joc puzzle nu trebuia să mai strângi pentru el luni de zile. In plus, piesele pe suport de carton se țineau unite mult mai bine decât cele din lemn. Și în această perioadă, puzzle-uri, devin colorate.
În forma obișnuită de puzzle cum le vedem noi, au apărut în 1909, atunci când compania “Parker Brothers” a început producția în masă al acestui joc.
În secolul XX puzzle-ul a atins vârful în dezvoltare. Datorită tehnologiei de imprimare modernă, subiectele principale ale imaginilor erau reproduceri ale unor picturi celebre. Asamblarea unui puzzle a devenit un divertisment la modă pentru adulţi.
Astăzi, imaginea clasică al unui puzzle mic este considerată imaginea din 54 de elemente. Dimensiunile puzzle-urilor variind de la mici (aproximativ 50 cm²) la foarte mari (câțiva m²). De exemplu, dimensiunea standard al unui puzzle din 500 de elemente este – 47 x 33 cm.
Popularitatea jocului de puzzle în zilele noastre nu a scăzut, ci, dimpotrivă, a condus la apariția unor campionate de asamblare de mare viteză, care au avut loc de mai multe ori și în Moldova.