• Română
    • Русский
    • English

7 sfaturi despre cum să trezești interesul copilului pentru puzzle-uri

 Chiar dacă ia piesele, le analizează pe fiecare în parte, fără a fi cointeresat să le asambleze. Dacă te-ai confruntat cu această situație, vezi aici câteva sfaturi care te vor ajuta să trezești interesul pentru această activitate copilului tău.

1. Așează-te alături de piciul tău, desfă puzzle-urile și începe să le asamblezi. Copilul va fi intrigat să vadă cum te joci cu piesele lui colorate și de diferite forme. Astfel, îi captezi atenția, iar lui îi apare curiozitatea să afle cum stau lucrurile și ce magie te ajută să găsești locul potrivit pentru fiecare piesă.

2. Comentează ceea ce faci și explică modul în care asamblezi fiecare piesă. Este important să menționezi despre toate indiciile care te ajută să îți dai seama ce piesă și unde să o pui: culoare, formă, imagine de referință, obiecte din imagine, margine ș.a.m.d.

3. Cere ajutorul copilului tău. Implică-l direct, rugându-l să-ți transmită o piesă sau alta, sau oferă-i posibilitatea să pună chiar el la loc piesa potrivită. Încurajează-l să caute o anumită piesă dându-i indicii concrete. Astfel, găsind-o în toată grămada de puzzle-uri, el va înțelege că nu este foarte dificil și va deprinde regulile de bază de asamblare a acestuia.

4. Laudă-l de fiecare dată când găsește piesa potrivită și nu-l certa dacă încearcă să unească două piese nepotrivite. Din frica de a greși, copilul poate renunța la asamblarea puzzle-ului. Însă dacă îl încurajăm și îl apreciem pentru ceea ce a reușit să facă, piciul va fi motivat să continue, încercând diferite variante, pentru a fi apreciat din nou.

5. Complexitatea puzzle-ului trebuie să corespundă nivelului de dezvoltare a copilului. Dacă oferim un puzzle prea complicat la o vârstă fragedă, copilul va simți că nu-i reușește și nu va mai vrea să încerce. Plus la asta, acest lucru îl poate determina să nu aibă încredere în sine, ceea ce se poate reflecta în dezvoltarea psiho-emoțională.

6. Dacă ați început să asamblați un puzzle împreună, duceți-l la bun sfârșit. Văzând rezultatul final, copilul se va simți mândru de lucrul făcut și va vedea roadele muncii sale. Plus la asta, piesele dezordonate de la început vor prinde viață într-o imagine generală, acest lucru contribuind la perceperea legăturii dintre parte și întreg.

7. Oferă-i copilului puzzle-uri noi, din ce în ce mai complexe și diverse. Astfel, îi vei oferi noi provocări și încercări pe care să le depășească, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea lui fizică, emoțională și socială.

Iar pentru a-i oferi copilului tău oportunitatea de a participa într-o adevărată competiție de asamblare a puzzle-urilor, veniți împreună cu întreaga familie la Puzzle Day Castorland 2018, care va avea loc pe 25 martie, la Tekwill. Înregistrați-vă echipa, accesând acest link!